Zorgverzekering 2021 en Accupunctuur

Alternatieve geneeswijzen winnen steeds aan populariteit. Dankzij de grote verscheidenheid aan therapieën, vind iedereen wel een geschikte behandeling. Binnen de alternatieve geneeskunde is acupunctuur veruit de populairste behandeling. Zorgverzekeringen vergoeden dan ook steeds vaker acupunctuurbehandelingen. Maar wat is de beste zorgverzekering met acupunctuurbehandelingen?

Aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneeskunde

De werking van acupunctuur en andere alternatieve behandelingen is (nog) niet wetenschappelijk bewezen door de reguliere geneeskunde. Ze worden dan ook niet in het basispakket van de zorgverzekeringen 2021 opgenomen. Om aanspraak te maken op een (gedeeltelijke) vergoeding voor acupunctuurbehandelingen en eventuele bijbehorende medicijnen, moet je een aanvullende zorgverzekering met dekking voor alternatieve geneeswijzen of natuurgeneeskunde afsluiten. Elke verzekeraar hanteert andere premies en voorwaarden, het is dus belangrijk de polis goed door te nemen.

Verwijzing van de huisarts

Een afspraak bij een acupuncturist kan je zonder enige verwijzing van je huisarts maken. Ook je zorgverzekeraar zal geen enkel document van je huisarts opvragen. Het is natuurlijk wel steeds aan te raden je arts te raadplegen voor je een behandeling opstart. Sommige klachten kunnen immers zeer ernstig zijn en je wil toch geen onnodige risico’s nemen!

Beroepsvereniging voor acupuncturisten

Binnen de acupunctuur bestaan er verschillende beroepsverenigingen. De bekendste verenigingen zijn:

  • Nederlandse Vereniging voor acupunctuur (NVA)
  • Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV)
  • Zhong Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (NVTCG)
  • Nederlandse beroepsvereniging voor Chinese geneeswijzen Yi (NBCG Yi)

Sommige zorgverzekeraars zullen enkel acupunctuurbehandelingen vergoeden als de therapeut bij één van deze verenigingen is aangesloten. Het logo van de vereniging hoort in dit geval op het factuur te staan. Niet alle verenigingen worden door elke zorgverzekeraar erkend. Neem de polisvoorwaarden daarom steeds goed door, zodat je weet welke beroepsverenigingen erkend worden en wanneer er juist een vergoeding uitgekeerd zal worden.

Vergelijk de verschillende voorwaarden alvorens een keuze te maken

Zoals al eerder vermeld, hanteert elke zorgverzekeraar zijn eigen voorwaarden. Alvorens een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, moet je daarom steeds de premie, de maximale vergoeding per behandeling en de verdere voorwaarden van elke zorgverzekeraar vergelijken. Elke verzekeraar zal namelijk andere behandelingen en geneesmiddelen in zijn voorwaarden opnemen!

Tenslotte is een zorgverzekeraar niet verplicht om iedereen voor een aanvullend zorgpakket te accepteren. De verzekeraar mag je verschillende vragen stellen die zullen bepalen of jij in aanmerking komt voor de verzekering in kwestie. Na het invullen van de vragenlijst kan de zorgverzekeraar je weigeren of ervoor kiezen om andere voorwaarden te hanteren. Zo zullen oudere of chronisch zieke mensen meestal een hogere premie betalen.

De vergoeding voor acupunctuur en andere alternatieve geneeswijzen verschilt sterk per verzekeraar. De basisverzekering dekt de kosten niet. Met een aanvullende verzekering maak je mogelijk aanspraak op een (gedeeltelijke) vergoeding. Het is belangrijk de verschillende polisvoorwaarden en premies van de verschillende zorgverzekeraars goed te vergelijken, zodat je op geen enkel moment voor verrassingen komt te staan.