Alternatieve geneeswijzen zijn inmiddels niet meer weg te denken. Naast dat je voor pijn, kwalen of ziekten naar de huisarts gaat en vervolgens doorgestuurd wordt naar een specialist in het ziekenhuis, kun je ook gebruik maken van alternatieve geneeswijzen.
Wat zijn alternatieve geneeswijzen?
Alternatieve geneeswijzen zijn geneeswijzen die niet op de Nederlandse regulieren universiteiten worden onderwezen. Binnen alternatieve geneeswijzen vallen verschillende vormen van diagnostiek. Denk hierbij aan homeopathie, orthomoleculaire therapie maar ook acupunctuur. Inmiddels maken meer dan twee miljoen mensen jaarlijks gebruik van alternatieve geneeswijzen en de Nationale Raad voor de Volksgezond heeft bekend gemaakt dat er per jaar meer dan driehonderd miljoen euro besteed wordt aan alternatieve geneeswijzen in Nederland. Een flink bedrag, hoor ik je denken. Dat klopt. Een groot gedeelte hiervan wordt besteed aan acupunctuur.
Wat is acupunctuur?
Acupunctuur valt dus onder de alternatieve geneeswijzen en heeft als doel het balans in het lichaam te herstellen. Dit wordt gedaan door acupunctuurpunten te stimuleren door naalden te gebruiken op deze specifieke plekken. Geen paniek, het plaatsen van deze naalden is vaak pijnloos en verlicht juist vaak pijn. Acupunctuur is een oosterse behandeling en herstelt dus juist stoornissen in het lichaam. Naast het gebruik van naalden wordt er ook gewerkt met oosterse kruiden uit de natuur.
Waarom acupunctuur?
Acupunctuur wordt ingezet tegen verscheidene acute maar ook chronische klachten. Deze oosterse behandelmethode gelooft dat veel klachten sterk met elkaar verbonden zijn en acupunctuur helpt hierbij door het zelf genezend vermogen van het lichaam te bevorderen. Acupunctuur helpt tegen onder anderen:
- Hoofdpijn
- Stress
- Vermoeidheid
- Klachten van de maag en darmen
- Stijfheid bij nek en schouders
- Overspannen zijn
De kosten
De kosten van acupunctuur lopen zeer uiteen. Zo kunnen de kosten oplopen tot tachtig euro per consult, maar zijn er ook acupuncturisten die vijftig euro per consult kosten. Belangrijk is dat de acupuncturist aangesloten is bij een van de beroepsverenigingen voor acupunctuur. Denk hierbij aan:
- Internationaal register voor klassieke acupunctuur
- Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging
- Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
Wordt het vergoed en waarom?
Gezien de kosten van een consult van een acupuncturist erg uiteen lopen is het fijn om van te voren te weten of deze behandeling wordt vergoed door de zorgverzekering. De vergoeding van alternatieve geneeswijzen zitten niet in de basisverzekering. Dus, ook een behandeling bij de acupuncturist wordt niet vergoed uit de basisverzekering. Met alleen een basisverzekering moet jij dus de kosten van een behandeling van een acupuncturist betalen uit jouw eigen portemonnee. Wil je dus een vergoeding krijgen voor jouw behandeling bij de acupuncturist, dan is het belangrijk dat jij een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Let er hierbij op dat de vergoeding uit de aanvullende verzekering geldt voor alle alternatieve geneeswijzen en niet alleen voor acupunctuur. Dus, mocht je een keer gebruik hebben gemaakt van een andere alternatieve geneeswijze zoals bijvoorbeeld de chiropractor, dan vallen deze kosten onder hetzelfde portje en blijft er dus minder vergoeding over voor de behandeling bij de acupuncturist. Daarnaast is het sowieso slim om verzekeringen te vergelijken. Zo weet je dat je de beste zorgverzekering vindt.